Opština Kuršumlija se nalazi na jugu Srbije u Topličkom okrugu, a njena teritorija je uglavnom smeštena u gornjem toku reke Toplice, u slivovima njenih pritoka Kosanice i Banjske. Administrativni i kulturni centar opštine je grad Kuršumlija. Opština obuhvata 952 km2. Na tom prostoru, u 90 naselja, po popisu iz 2002. godine, živi 21608 stanovnika (manje za 1760 u odnosu na popis iz 1991. godine - negativan prirodni priraštaj: -127 na 1000), od kojih oko 15000 u gradu.

Geografski polozaj opštine je izrazito brdsko - planinski i tranzitnog karaktera. Kuršumlija, podignuta na mestu rimskog naselja, nalazi se na strategijski važnoj saobraćajnici Niš - Priština - Peć, te je, oduvek svedok mnogobrojnih istorijskih dešavanja. Jugozapadna granica opštine, većim delom, u dužini od 105 km, poklapa se sa prirodnom i političko - administrativnom granicom Toplice i Kosmeta, sa dva glavna prevoja, Merdare i Prepolac, koji se nalaze na tom potezu. Dolinom reka Toplice i Kosanice prolazi važan železnički i magistralni pravac Niš - Prokuplje - Kuršumlija - Kosovo Polje. Takođe, putnim pravcem preko Blaca opština je povezana sa Brusom, Kopaonikom, Kruševcem i dalje Beogradom.

Etničku strukturu stanovništva pretežno čine srbi (96%), sa veoma malim učešćem roma (1,5%), crnogoraca  (0,5%) i ostalih (2%).  Svojim zapadnim delom, u dužini od 105km opština Kuršumlija graniči se sa opštinom Podujevo koja pripada AP Kosovo i Metohija, i koja je naseljena isključivo albanskom populacijom.
Ekonomska situacija u opštini je generalno veoma loša, sa sve većim brojem nezaposlenih i siromašnih. Kao posledica višegodišnje krize i izolacije države, razvoj opštine je gotovo zaustavljen, a većina firmi i preduzeća je propala.

Jedino preduzeće koje radi sa relativno dobrim rezulatatima je turističko preduzeće ‚‚Planinka’’ koje je transformisano u akcionarsko drustvo. ‚‚Planinka’’ je vlasnik ugostiteljskih objekata u Lukovskoj i Prolom Banji. Takođe, eksploatiše vodu iz Prolom banje, pakuje i uspešno plasira na tržište kao Prolom vodu.

Zbog postojanja tri Banje na teritoriji opštine, razvoj turizma je poveren preduzeću DOO "Planinka". Banje, Lukovska, Prolom i Kuršumlijska, bogate su izvorima lekovitih voda. Čuvena prolom voda se puni i pakuje u Prolom banji i distribuira širom zemlje i izvozi u više zemalja. Kuršumlijska banja, po završenim ispitivanjima geotermalnih voda, svrstava se u krug banja sa najvećim brojem različitih lekovitih voda. Na teritoriji opštine se nalazi jedinstvena prirodna retkost, geomorfološki fenomen u našoj zemlji, redak i u svetu, Đavolja Varoš. U sastavu Šumskog gazdinstva "Toplica" radi i uzgajalište krupne divljači "Miloševa voda" na planini Sokolovici, sa velikim brojem jelena, divljih svinja i muflona. Za neredni period se planira početak izlova u lovištu.
Koliko je ovde priroda bila izdašna govori i podatak da po završenim ispitivanjima nalazišta rude bazalta na istočnoj strani Kopaonika, kod Lukovske Banje, stručnjaci tvrde da ima najmanje milion tona rude, što je dovoljno za višedecenijsku eksploataciju.
Opština Kuršumlija pripada krugu najnerazvijenijih opština u Srbiji (devastirano područje) i ima status prvog ranga prioriteta u razvojnoj politici Republike. Status najnerazvijenije opštine je ne sprečava da, najviše i pre svega zbog priprodnih potencijala, izađe iz kruga najnerazvijenijih i zauzme jedno od značajnijih pozicija u Republici.